Historie

Kort om Høsterkøb

Høsterkøb er placeret i et kuperet landskab der fik sine former under den sidste istid. Ismasserne gled fra Skandinavien ned over egnen og nåede en tykkelse på op til 1 km. Isen slæbte store og små sten med og blandede sig med egens kridt, kalk, flint, ler og sand. Således blev den moræne, som Høsterkøb ligger på, skabt. Ved Gildebjerg nås en højde på 78 m og ved Skolebakken en højde på 71 m over havets overflade.

Det gamle Høsterkøb fik sin ’dåbsattest’ den 21. oktober 1186 da paven i et brev præciserede sin ejendomsret til stedet. Herved er Høsterkøb det ældst omtalte navn i det tidligere Birkerød Kommune.

Første led af navnet, Høsterkøb, står reelt for ’hustru’, og Høsterkøb er således en ejendom der er købt af en mands hustru.Landsbyen blev grundlagt nær den vigtige vej der førte fra Nordsjælland til Birkerød Kirke og videre til det centrale Sjælland.

I 1600-tallet lå her allerede en kro ved Vævergården, så måske har Høsterkøb den gang været et overnatningssted eller en rasteplads for rejsende eller hærenheder under forlægning. I 1680 bestod Høsterkøb af seks gårde og ikke mindre end 22 huse – et tegn på ekspansion og en efter datidens forhold central beliggende landsby.

Den nuværende Hørsholm Kongevej blev anlagt af Kong Frederik V i 1764 og var Danmarks første chaussévej. I 1771 flyttede tre gårde ud af landsbyen, og i begyndelsen af 1900-tallet flyttede smeden ud til den nuværende beliggenhed ved Kongevejen hvor også Høsterkøb Kirke blev opført.

Læs mere spændende historie og små anekdoter i lokalplanen.